onsdag 16. oktober 2013

Mamma, kan vi ha tomatsuppe?

Elsker å få spørsmål fra datter som overrasker! Forrige uke, da det var høstferie, kjørte vi til hytta fylt av forventninger. Ved Sandvika spurte datter: "Er vi snart fremme?" Herlig! Vi ble kjempeglade, første gang hun har spurt om det. Mine minner fra barndommen er at vi søsken stilte det samme spørsmålet en million ganger på turen fra tidlig alder,  men det er første gang vi har hørt dette fra vår datter.

Flere ting kan nevnes. Dette med gode og sunne middager kan jo være en utfordring å få til i enhver småbarnsfamilie. Vi snakker ofte om hverdagsmat i lunsjen på jobben. Jeg liker å lage mat, helst fra grunnen. Men å få tid til det... Ofte gjøres det i helgen eller på kvelder etter at barn er i seng. Litt store porsjoner som deles opp. Det rekker sjelden til så mange dager så vi tyr til lettvinte løsninger svært ofte, lei av det, vil prøve å få til noe annet.

I dag sa vår datter at hun ville ha tomatsuppe. Javel, sa jeg. Men du får ikke posesuppe. Det liker ikke mor :) Det ble hjemmelaget tomatsuppe og i løpet av måltidet, som hun nøt med stor appetitt, snakket vi om morgendagens middag. Fisk, sa datter. Laks eller hvit fisk, spurte vi. Hvit fisk, sa datter. I  morgen får Jakobs besøk av oss. Det er bare deres ferske torsk som funker for oss voksne (les meg...) etter å ha smakt den.

Elsker å ha en datter som forstår dette med meningers mot :) Alt som går fremover er til stor glede for oss. Det er en hel masse!

Hjemmelaget tomatsuppe:


Så mye du trenger av tomat på boks, evt også noen friske tomater du har som bør brukes. Jeg mikset begge deler. Noen tomater jeg hadde tilgjengelig ble lagt i en varm kjele med vann og så tok jeg  av skallet når det hadde sprukket. Delte tomatene i mindre biter. Helte tomatene i gryten. Så la jeg i de friske urtene jeg hadde tilgjengelig, og ville tatt tørre om nødvendig. Gjerne mest basilikum om det er bare tørre, men det meste funker. Så lot jeg det hele koke opp, og koke på lav varme en stund.

Stavmikset så til jeg var fornøyd med konsistensen.

Det er godt med litt buljong i, den du liker best, men det behøves ikke.  Er du avansert så har du sikkert en god, vispet creme fraiche saus ved siden av. Krydret med urter og presset hvitløk. Godt brød eller knekkebrød og godt smør vil mange like. Kanskje med ost? Kokte egg, delt i båter, er en favoritt. Salt og pepper etter ønske. Jeg ville valgt frisk chili om du vil ha pepper i, gjerne tidligere i prosessen så den får koke inn. Er det nok hvitløk er salt ofte unødvendig. Også fordi bokser med tomat gjerne inneholder salt.

God appetitt!



2 kommentarer: