mandag 14. juni 2010

Kommuniserende samspill

Om du treffer et barn, som har mye språk, men du forstår ikke alt hva han sier - hva gjør du da?  
 Ber du ham gjenta eller snakke tydeligere? Nei. Du holder konversasjonen i gang og gir respons på enten det han sa eller det du gjetter deg til at han sier. Da får du en fantastisk diskusjon med mange turtakinger! 

Gjenta inni deg: "hold i gang diskusjonen og ikke tenk på at du skal forstå hvert ord". Barnet vil fortsette å snakke og du vil forstå det viktigste han har å formidle. Du vil også lære mye av ham om du holder konversasjonen gående og ikke gir ham følelsen av at han gjør noen grammatiske eller uttalemessige feil. 

Tenk på at når vi snakker med vennene våre så snakker vi like ofte for å få kontakt som for å få informasjon. Lytt på hva vi sier til hverandre, små ting som sjelden betyr noe særlig men som opprettholder den sosiale kontakten vi har så stort behov for. 

Det er sjelden å se voksne holde i gang en diskusjon når de ikke forstår ordene. Klarer vi dette oftere vli barnet som trenger å trene sitt språk få en fantastisk mestringsfølelse, og vi voksne vil oftere oppleve at vi faktisk forstår det barnet formidler. 



3 kommentarer:

  1. Så hyggelig! Jeg leste en del på bloggen din, den er veldig godt og innsiktsfullt skrevet!

    SvarSlett
  2. Enig med Lille solflekk; fin-fine språktanker. Fin-fint beskrevet!

    SvarSlett